Vijf signalen om je hond instructies te geven

By | Wrzesień 19, 2012

Deze honden ziektenPraat met je handen! Beloningsbrokjes zijn een belangrijk hulpmiddel bij het trainen van je hond, maar er is meer! Naast het gebruiken van woorden als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘af’ is het belangrijk voor elk commando een uniek gebaar te gebruiken. Wélk gebaar je gebruikt, is aan jou – zolang je eraan vasthoudt als je er eenmaal mee begonnen bent. Er zijn echter diverse standaardsignalen die je kunt gebruiken.

Zitten
Het opsteken van de wijsvinger is een goed gebaar wanneer je je hond wilt leren zitten. Wanneer je werkt aan dit commando, zorg er dan voor dat je niet alleen je vinger opsteekt, maar ook je arm omhoog brengt om de houding die je van je hond verwacht uit te beelden.

Af en lig
De commando’s ‘af’ en ‘lig’ kun je goed uitbeelden door je hand vlak te houden en de handpalm naar de grond te richten. Mocht de boodschap niet voldoende overkomen, dan kun je je hand nog naar beneden bewegen om duidelijk te maken welke positie je wilt dat je hond aanneemt.

Hier / komen
Het naar jezelf toe krullen van je wijsvinger wordt vaak gebruikt om kinderen het verzoek om te komen duidelijk te maken. Ook om je hond te instrueren is dit een goed gebaar. Het is mogelijk dit signaal met meerdere vingers uit te voeren. Dit kan echter verwarrend zijn als je je hond ook andere gebaren waarbij je de hele hand gebruikt wilt laten gehoorzamen. Door alleen je wijsvinger te gebruiken is dit gebaar voor je hond goed te onderscheiden.

Blijf
Het gebaar dat een verkeersregelaar gebruikt om ‘stoppen’ aan te geven, is ook een goed signaal om te gebruiken om ‘blijf’ uit te beelden. Je kunt dit combineren met het gebaar voor hier / komen om het onderscheid duidelijk te maken en je hond op beide gebaren te trainen.

Brengen
Dit is een belangrijk commando bij de meeste spelletjes. Naast het geven van het verbale commando, houd je je arm naar beneden met de hand open en de handpalm op ooghoogte van je hond. Hiermee is het voor je hond duidelijk waar je het voorwerp wilt hebben en leert hij het om het je aan te geven.