Wat je hond écht wil

By | september 11, 2012

We hebben de neiging om onze honden verkeerd te begrijpen om ze op deze manier in onze op mensen gerichte kijk op de wereld te passen. Onze huisdieren worden voortdurend vermenselijkt. We trekken onze trouwe vrienden kleding aan en nemen ze overal mee naar toe. Dit kleine amusement kan geen kwaad, maar ze zijn representatief voor een veel voorkomend probleem: veel hondenbezitters vergeten hun hond ‘hond te laten zijn’. Je huisdier heeft – naast de meest voor de hand liggende – vele behoeften. Hier vind je een opsomming van dingen die je hond écht van je wil.

  1. Je hond wil gezelschap, meer dan alleen van jou. Honden zijn van nature geneigd om in groepen te leven – niet in kleine gezelschappen van twee of drie personen, maar in grote, uitgebreide groepen waar ze kunnen samenzijn met een dozijn of meer vrienden en familieleden. Als je een klein gezin hebt, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je hond voldoende interactie krijgt met andere metgezellen (zowel mens en hond). Word lid van een hondenwandelclub in je omgeving, zodat je hond op regelmatige basis onderdeel kan uitmaken van een grotere sociale eenheid, of overweeg om hem/haar bij een hondenopvangprogramma onder te brengen zodat hij/zij niet lang alleen is als je weg bent.
  2. Honden willen discipline. Veel mensen denken dat gehoorzaamheidstrainingen alleen bedoeld zijn voor problematische honden, of om hen trucs te leren. Je hond heeft misschien geen formele gehoorzaamheidstraining nodig, maar wel gestructureerde discipline. Je hond leren te gehoorzamen is niet bedoeld als iets leuks om aan je vrienden te laten zien, het is eigenlijk essentieel voor zijn geestelijke gezondheid. Honden hunkeren naar gezag van de leiders van hun “groep” en hebben dit ook nodig. Zonder dat, zullen ze de neiging hebben om dat gezag naar zichzelf toe te trekken, wat leidt tot gedragsproblemen. Geef je hond structuur en gezag en dit zal in je dank worden afgenomen.
  3. Je hond wil taken. Als je ooit een neurotische hond hebt meegemaakt, weet je hoe moeilijk het leven kan zijn voor een intelligente dier dat geen ‘doel’ ervaart. Men heeft duizenden jaren besteed aan het fokken van honden, zodat ze willen werken. Collies zijn geboren om een kudde bij elkaar te houden en andere rassen staan klaar om te helpen bij de jacht. Geef je hond de dagelijkse taken die hem/haar het gevoel kunnen geven dat hij/zij een bijdrage levert. Leer je hond “trucs” zoals het brengen van de afstandsbediening, de krant, of het vreedzaam bewaken van de deur. Deze gedragingen verbeteren de geestelijke gezondheid van je huisdier, omdat het hierdoor een gevoel van nut en waarde krijgt.
  4. Je hond wil deel uitmaken van het gezin. Je hond hunkert naar volledige opname in je familie – niet als het dier in de achtertuin, dat af en toe een knuffel en iets lekkers krijgt. Je hond heeft het nodig en verdient het om te worden betrokken bij de activiteiten die je als gezin onderneemt: uitstapjes naar het park of het strand, regenachtige avonden op de bank, en misschien zelfs af en toe een vakantie. Zorg ervoor dat je hond niet onnodig wordt uitgesloten van de identiteit en structuur van het gezin.
  5.  Je hond wil een uitstekende gezondheidszorg en heeft dit ook nodig. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is verbazingwekkend hoeveel baasjes dit simpele feit over het hoofd zien. Regelmatige beweging voor honden is niet vrijblijvend, het is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor honden die kampen met een chronische ziekte, zoals obesitas, diabetes of artritis is een goede behandeling even belangrijk als bij de mens. Zorg ervoor dat je hond het beste krijgt wat je je kunt veroorloven op het gebied van voeding en gezondheidszorg.

Honden hebben naast een bak voer en een droge plaats om te slapen veel behoeften en verlangens. Het zijn intelligent, sociale dieren die niet kunnen gedijen zonder de juiste, attente, liefdevolle zorg van competente, verantwoordelijke baasjes. Als je je huisdier het leven wilt geven dat het verdient, doe er dan alles aan om op elk niveau in zijn behoeften te voorzien.