Merken huisdieren het verschil tussen zomertijd en wintertijd?

By | Listopad 8, 2011

Je zou denken dat het onwaarschijnlijk is dat het overschakelen van zomertijd naar wintertijd (en andersom natuurlijk) het schema van uw kat of hond – eten, slapen, eten, slapen… – in de war kan gooien. Het blijkt echter dat sommige dieren zo in harmonie zijn met het schema van hun baasje dat het teruggaan van de klok voor enige verwarring kan zorgen.

Biologische klok
Net zoals mensen, hebben dieren hun eigen interne klok die hen vertelt wanneer het tijd is om te eten, slapen en wakker worden. Deze biologische klok wordt in gang gezet door natuurlijk zonlicht. Bij huisdieren is dit effect echter minimaal. Zij leven namelijk in een kunstmatige omgeving waarin de aanwezigheid van licht niet alleen bepaald wordt door de opkomst en ondergang van de zon, maar ook vaak door schakelaar van lampen in huis.

Routine
Wetenschappelijk medewerker Alison Holdhus-Small, verbonden aan een in Australië gevestigde onderzoeksinstituut, stelde daarom dat mensen de routines van hun huisdieren bepalen.

“Dieren die met mensen samenleven, ontwikkelen routines die samenhangen met menselijke activiteiten; koeien raken gewend aan een bepaald moment van de dag waarop ze gemolken worden, honden aan een tijdstip waarop ze uitgelaten worden of eten krijgen. Doordat mensen hun dagelijkse routine gaan inrichten naar de nieuwe tijd, kunnen hun huisdieren verward raken.”

Holdhus-Small geeft het volgende voorbeeld om te illustreren hoe dieren kunnen reageren op veranderingen in tijd. Als een boer een uur later (wanneer de klok is teruggedraaid) zijn koeien wil melken, zullen ze in paniek loeien omdat hun interne routine hen vertelt dat de boer te laat is. Als de boer te vroeg is (wanneer de klok vooruit is gegaan) zullen de koeien niet geneigd zijn de wei uit te komen totdat de ‘juiste’ tijd nadert.

“Als mensen de klok een uur vooruit of achteruit zetten, gedragen wij ons uit het oogpunt van dieren plotseling vreemd. Voor dieren is het onverklaarbaar dat zij ineens een uur vroeger of later eten krijgen dan verwacht.”

Gevolgen
Deze verschuiving in gedrag kan bij dieren psychologische en fysiologische stress bezorgen. De uier van een koe blijft bijvoorbeeld melk produceren, ongeacht hoe wij de klok instellen. Huisdieren zouden chagrijnig kunnen worden wanneer ze een lege etensbak zijn op de vermeende etenstijd.

Advies
Om dieren aan de verschuiving in tijd te laten wennen, adviseert Holdhus-Small de dagelijkse activiteiten (eten, uitlaten) met een paar minuten per dag te verschuiven in plaats van een uur ineens.

Bron: LiveScience