De Tsjechische wetenschappers

By | Listopad 12, 2011

Zo baas, zo hond

Het geslacht van het baasje beïnvloedt het gedrag van de hond ten opzichte van zijn soortgenoten. Dat is de opvallendste uitkomst van een onderzoek van de Tsjechische Mendel University naar het wandelgedrag van 2000 honden. Honden die door een mannelijke baas worden uitgelaten, vertonen vier keer sterker agressief gedrag dan wanneer een vrouw de hond uitlaat.

Nabootsen
De Tsjechische wetenschappers onderzochten in hoeverre leeftijd, geslacht, de grootte van de hond, het geslacht van zijn baasje en het gebruik van een halsband het gedrag van de hond beïnvloeden. De onderzoekers veronderstelden dat de mate van agressiviteit die een hond tijdens een wandeling vertoont bepaald wordt door de agressieve neigingen en impulsiviteit van het baasje. “Honden zijn namelijk perfect in staat om het sociale en communicatieve gedrag van mensen te lezen en na te bootsen”, aldus een van de onderzoekers.

Gefrustreerd
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ook het al dan niet aangelijnd zijn van grote invloed is op de mate van agressief gedrag dat de hond vertoont. Honden die niet waren aangelijnd, snuffelden vaker aan soortgenoten en bedreigden elkaar twee keer minder vaak dan aangelijnde honden. “Dat is hoogstwaarschijnlijk omdat de honden gefrustreerd zijn wanneer ze aan een een leiband lopen”, aldus Inga Fricke van de Sheltering and Pet Care Issues van de Amerikaanse Humane Society. “Dat noemen we leibandfrustratie of zelfs leibandagressie.”

Voorbestemd
De Tsjechische wetenschappers stelden bovendien vast dat vrouwelijke honden zich kunnen vermaken met zowel mannelijke als vrouwelijke soortgenoten.  Mannelijke honden bleken daarentegen minder geneigd om met hun geslachtsgenoten te spelen. “Dat is logisch”, aldus Lisa Peterson van de American Kennel Club. “Vrouwtjes voeden puppy’s op en moeten vaak met hen spelen. Dat hoort bij de verzorging en opvoeding, dus zijn ze genetisch voorbestemd om meer te spelen.”