Wat is toxoplasmose bij katten?

By | Styczeń 26, 2015

Wat is toxoplasmose bij katten?

Toxoplasmose bij katten is een parasitaire infectie die zelfs fataal verzwakt, of zeer jonge dieren kunnen zijn. Omdat de honden besmet met het kan worden, klik hier.

Toxoplasmose ist besonders gefährlich für Katzenbabys – Bild: Shutterstock / Grey Carnation

Toxoplasmose komt vaak, maar niet uitsluitend, bij katten. Als belangrijkste gastheer voor de parasitaire pathogenen Stubentiger andere manier met de ziekte kan infecteren.

Infectie met toxoplasmose

De parasiet Toxoplasma gondii kan de kat door middel van diverse intermediaire gastheer infecteren. Varkens, verschillende vogelsoorten, een aantal wilde dieren en zelfs mensen kan bijvoorbeeld tussengastheer voor toxoplasmose ziekteverwekkers. Bij excitatie van de infectie parasieten , bijvoorbeeld wanneer ze worden uitgescheiden met de feces van de gastheer en enkele dagen in de lucht zonder hem. Een transfer kan bijvoorbeeld door het eten van dode vogels, katten zo rauw varkensvlees gedaan, of door contact met dierlijke uitwerpselen.

Wanneer de ziekte gevaarlijk?

De kat is geïnfecteerd met toxoplasmose, meestal vertonen geen symptomen, of lopen ze erg zwak en het geluid na een korte tijd weer. Mogelijke symptomen zijn diarree , hoesten, of gezwollen lymfeklieren. Na de eerste episode katten dan veelal immuun voor het virus. Gevaarlijk het kan zijn voor Stubentiger met een zeer zwak immuunsysteem. Daarin kan ernstiger symptomen worden aangepast en de ziekte chronisch worden.

Voor kittens die werden besmet door hun moeder, kan de ziekte uit te breiden helaas fataal. En mensen kunnen besmet raken met toxoplasmose geworden. Kunnen ze ernstig zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem en aanstaande moeders, terwijl de ziekte ook vaak loopt naar hen zonder symptomen.