Tips voor een optimale verzorging van oudere huisdieren

By | Wrzesień 21, 2012

Ook bij ouder worden de dieren verandert hun lichaam en geest en hebben zij behoefte aan een aangepaste levensstijl. Hier volgen acht tips om ervoor te zorgen dat oudere dieren gezond en gelukkig blijven.

Beweging

Je zult merken dat oudere dieren minder actief worden. Je huisdier voelt dat de dagen gaan tellen, maar dit betekent niet dat hij vrijgesteld is van beweging. Dagelijkse wandelingen zorgen voor een verlichting van de stijfheid en maken gewrichten leniger. Schroom echter niet om huiswaarts te keren als je hond tekenen van vermoeidheid begint te vertonen. Reflexen en alertheid kun je op peil houden met het doen van (bal)spelletjes, maar pas de duur en intensiteit aan op de mobiliteit en uithoudingsvermogen.

Omgeving

Hoewel sommige rassen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, zullen veel honden en katten te maken krijgen met gewrichtsproblemen naarmate ze ouder worden. Gladde vloeren vormen dan een probleem. Biedt je huisdier ondersteuning door te zorgen voor anti-slipoppervlakken en een helling naar verhoogde plekken.

Visuele handicap

Veel honden en katten ontwikkelen staar en andere visuele handicappen naarmate ze ouder worden. Enkele dagelijkse aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je huisdier een veilig en gelukkig leven heeft. Gedimd licht versterkt visuele problemen, dus zorg voor voldoende licht op de favoriete plekken van je huisdier. Vermijd daarnaast grote aanpassingen aan de inrichting van de ruimte waarin je huisdier leeft. Ga wandelen als er nog voldoende licht is buiten en mijd paden met veel obstakels. Houd je huisdier ten slotte uit de buurt van vreemden of kleine kinderen wanneer hij bang is of een agressieve houding aanneemt.

Vertraagde stofwisseling

Bij oudere dieren is er sprake van een vertraagde stofwisseling. Wanneer je huisdier te veel of te vet eet, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen. Ook bij huisdieren is overgewicht slecht voor de gezondheid en levensverwachting. Overgewicht kan bovendien leiden tot gewrichtsproblemen, waar oudere dieren toch al vatbaar voor zijn. Daarom wordt vaak aangeraden om over te stappen op aangepaste voeding met weinig vet – speciaal voor oudere huisdieren – en de omvang van de porties te verminderen.

Voldoende water

Hoewel de voedselopname van oudere huisdieren kan afnemen, kan je huisdier snel uitgedroogd raken wanneer hij niet over voldoende water beschikt. Plaats daarom een aantal waterbakken in huis op de favoriete plekken van je dier, zodat jij eenvoudig voldoende kan drinken.

Uitlaten

Het opgenomen vocht moet er natuurlijk ook weer uit. Oudere dieren hebben de neiging om vaker te ‘moeten’. Voor katten kan een extra kattenbak uitkomst bieden, honden zullen vaker moeten worden uitgelaten.

Dierenarts

Uiteindelijk is de dierenarts de persoon om de gezondheid van je huisdier te beoordelen. Met een ouder dier kan het noodzakelijk zijn om vaker een bezoek aan de dierenarts te brengen. Het is dan belangrijk alle veranderingen in het gedrag van je huisdier te melden, zodat de dierenarts een goede diagnose kan stellen. Zelfs eerder genoemde ‘normale’ veranderingen in het gedrag van je huisdier zijn het vermelden waard.

Voldoende aandacht

Ondanks dat je huisdier minder mobiel is dan vroeger, betekent dit niet dat zijn liefde voor je afneemt. Geef je ouder worden huisdier daarom voldoende affectie, aandacht en tijd om te spelen, dan zal ook je ouder worden huisdier je beste maatje blijven!