Symptomen van kattenkrabziekte ataxie

By | Styczeń 26, 2015

Symptomen van kattenkrabziekte ataxie

Een kat met ataxie minder beweegt sierlijk en veilig dan hun leeftijdsgenoten: ongecoördineerde bewegingen, tumbling, of plotselinge kantelmoment zijn typische aandoeningen van het bewegingsapparaat van de katachtige vriend.

Eine Katze mit Ataxie ist an unkoordinierten Bewegungsabläufen erkennbar – Bild: Shutterstock / Nataliia Dvukhimenna

Veel katten met ataxie, de schade aan het centrale zenuwstelsel is al op zijn plaats wanneer ze in de wereld gekomen. Herkenbare ziekte is dan meestal wanneer het kitten een paar weken na de geboorte begint te lopen, en het ernstig dan zijn broers en zussen doet.

De symptomen van ataxie

De symptomen van ataxie kunnen variëren, maar gewoonlijk snel blootgesteld als zodanig door de eigenaar. Het kan zijn dat de kleine poes houdt zijn hoofd voortdurend gekanteld zodat wiebelt of shakes. Ook tremor in het gebied rond de ogen is mogelijk.

De overgang zieke katten is vaak wankel, onzeker, of stijf, de honden kunnen hun evenwicht verliezen en omvallen. Sommige dieren de benen strekken wanneer ongewoon ver naar voren loopt, zodat de bewegingen vegen blik als normaal. Een breitbeiniger transitie is mogelijk in ernstige gevallen verlamming op voor- of achterpoten.

Als vermoed wordt naar de dierenarts

Ook als de symptomen kunnen kijken slecht: Bijna alle katten met ataxie kan heel goed leven met hun ziekte. Zelfs als ze anders bewegen dan hun leeftijdsgenoten, raken ze gewend, meestal lijden geen pijn en ervaring in liefdevolle, species-passende omgeving geen beperking op hun kwaliteit van leven.

Toch moet, als je de symptomen bij de kat, naar de dierenarts zo spoedig mogelijk, omdat het belangrijk is dat het bepaalt de ernst en zoveel mogelijk de oorzaak van ataxie in kat. Er zijn zeldzame gevallen waarin een ziekte verergert de symptomen van ataxie tijd – bijvoorbeeld een tumor. In dit geval moet de dierenarts beslissen hoe uw huisdier met deze ziekte kunnen leven.