Schok bij de hond: Hoe om het te herkennen

By | Styczeń 27, 2015

Schok bij de hond: Hoe om het te herkennen

Een schok bij honden kan – net als bij de mens ook – hebben nogal verschillende triggers. Welke symptomen u de status van uw viervoeter kunt zien, klik dan hier.

Ein Hund mit einem Schock wirkt apathisch – Bild: Shutterstock / Kosobu

Als er een schok bij de hond aanwezig is, is een dringende eerste hulp vereist. Voor dat je zo nodig veilig te bepalen welke symptomen van het probleem aan te geven. Hartslag is vaak een teken van een schok. De hartslag kan gemeten bij de hond op het dijbeen. Omarm het been, zodat uw vingers zijn aan de binnen- en buitenkant van je duim. Wanneer u lichte druk uit te oefenen tussen de spieren, kunt u de dijbeenslagader voelen. De normale hartslag in rust is tussen de 80 en 120 slagen per minuut. Als het dier lijdt aan shock, wordt de hartslag veel sneller rennen en voelt plat op hetzelfde moment.

Mogelijke symptomen: shock bij honden

De ademhaling is door middel van een schok bij honden vaak oppervlakkig en snel. Bekijk deze ademfrequentie op de borst van het dier. Ook in de slijmvliezen van uw hond u tekenen van shock kan zien. Dan zijn dit namelijk bleke, dus verkleurde witachtig. U kunt dit voorbeeld testen, het tandvlees van de hond: Druk zachtjes tegen. Heeft de witte kleur van de anders roze stof terug te traag en zwak is, kan een schok in de hond.

Erken shock: Besteed aandacht aan de lichaamstemperatuur

In geval van shock heeft de hond vaak een lage lichaamstemperatuur. Niet zelden, het dier bevriest en beeft zelfs mogelijk. Meer in het algemeen handelen viervoeter in shock vaak apathisch of afwezig zijn. Dergelijke onnatuurlijk gedrag moet altijd een alarmsignaal zijn.