Rabiës bij honden: Een geschiedenis van de dodelijke ziekte

By | Styczeń 27, 2015

Rabiës bij honden: Een geschiedenis van de dodelijke ziekte

First things first: hondsdolheid bij honden is niet te genezen. Daarom is regelmatige screening is de beste manier om uw geliefde huisdier te beschermen tegen de dodelijke ziekte. Lees hier hoe de ziekte wordt overgedragen en welke symptomen ze drukt zich uit. Dus je kunt elke besmette dieren op te sporen.

Tollwut beim Hund: Verlauf der tödlichen Krankheit – Foto: Shutterstock / Mila Atkovska

Wat is hondsdolheid en hoe wordt het overgedragen?

Rabiës is een ziekte die door virussen overgedragen. Zodra het gebroken, er geen genezing. Zowel besmette dieren en mensen sterven van rabiës. Het uitbreken van de ziekte moet daarom worden voorkomen met regelmatige vaccinaties.

Rabiësvirus wordt overgedragen van wilde dieren. In het algemeen zijn er vossen en vleermuizen, maar ook van wilde dieren gebeten, kan loslopende honden of katten het virus dragen en verder verspreid. In Duitsland geldt de hondsdolheid gelukkig als bijna uitgestorven. Individuele gevallen meestal om dieren die uit het buitenland werden geïmporteerd en het virus hebben gebracht. Daarom is een voorziening is nog steeds nuttig.

Rabiës bij honden: Symptomen van de ziekte

De acute ziekte na een beet verloopt in drie fasen. In de eerste fase, het dier verandert zijn gedrag. Ook eerder verlegen honden zijn steeds meer op zoek naar contact met de mensen. Extern erkennen de eerste fase van hondsdolheid bij honden tot een verhoogde productie van speeksel en slikken. In de tweede fase, het dier is ronduit boos. Een sterke excitatie van de hond leidt tot een verhoogde bijten of snapping. In de laatste fase van rabiës bij honden verlamming uiteindelijk leiden tot de dood van het dier. De afzonderlijke fasen van telkens slechts enkele dagen. Niet elke hond toont elk symptoom en een overlap van de afzonderlijke etappes kan optreden.