Oorzaken en symptomen van Giardia bij honden

By | Styczeń 27, 2015

Oorzaken en symptomen van Giardia bij honden

Als uw hond niet de symptomen van een ziekte blijkt te hebben, maar toch verliezen veel gewicht, dan kleine darmparasieten kunnen de oorzaak zijn. Giardia bij honden moeten onmiddellijk worden behandeld, omdat ze zich snel vermenigvuldigen – en vaak onopgemerkt.

Vorsicht: Giardien beim Hund sind hoch ansteckend — Bild: Shutterstock / StefanHuman

Giardia zijn eencellige dunne darm parasieten die zich hechten aan de darmwand. Ze beïnvloeden niet alleen honden, maar ook andere zoogdieren of reptielen en vogels. Niet altijd Giardia worden opgemerkt bij de hond. Alleen pups en honden met een verminderde immuunsysteem vertonen opvallende symptomen van een besmetting. Veel dieren zien er gezond uit. Echter, Giardia komen vaker voor dan gedacht door hondenbezitters.

Infectie met Giardia: Wat zijn de symptomen?

Bij gezonde en sterke honden kunnen Giardia optreden zonder dat u het merkt. Veel dieren vertonen geen merkbare symptomen ondanks parasitaire besmetting. Zwakker en zeer jonge of oude dieren kan een indicatie zijn van een infectie met Giardia diarree minder viskeuze terugkerende zijn.

Zorg ervoor dat de ontlasting is lichtgeel of licht bloederige vlek. Andere symptomen zijn frequente winderigheid. Bij pups kan braken veroorzaken. Het resultaat is gewichtsverlies en groeistoornissen, komen soms ook huidontsteking. Bij mensen kan Giardia de oorzaak van de symptomen zoals diarree en braken zijn.

Oorzaak van Giardia bij honden

Giardia zijn flagellaten. De parasieten leven in het spijsverteringskanaal van de hond en voeden zich met de darminhoud van de dieren. Ze worden echter uiteindelijk uitgescheiden cysten in de ontlasting van geïnfecteerde honden. In de uitwerpselen kan Giardia overleven tot een week. Als ze in de grond of in koud water, dan kan het nog wel enkele weken duren.

Kan infecteren uw hond in de ontlasting van een besmet dier, via besmet water of voedsel. Ook alleen het frequent contact met een besmette hond van Giardia is voldoende. Omdat de dieren elkaar likken of ruiken, zijn de parasieten overgedragen.

Hoog infectierisico

Opmerking: Een zieke hond is zeer besmettelijk, waarom Giardia met diverse dieren zich zeer snel in de opvang of kennels. Vooral de uitwerpselen van zeer jonge honden besmettelijk omdat het bevat meestal zeer grote hoeveelheden parasieten. Giardia kunnen worden doorgegeven van honden mens en vice versa.