Februari: Maand van de Gebitscontrole

By | februari 14, 2012

gebitscontrolemaand-150x150Om het belang van gebitsverzorging onder de aandacht te brengen, wordt februari wordt jaarlijks uitgeroepen tot Maand van de Gebitscontrole. Gebitsproblemen bij hond en kat  kunnen ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om het gebit regelmatig te (laten) controleren.

Maand van de Gebitscontrole is een initiatief van twee diervoermerken en dierenartsen. Veel dierenartsen hebben deze maand speciale acties zoals speciale gebitscontrole-middagen en kortingen op gebitsbehandelingen. Op de website van Maand van de Gebitscontrole staat een postcodecheck waarmee je de deelnemende dierenartspraktijken kunt opzoeken.

Veel voorkomend
Gebitsproblemen komen veel voor bij honden en katten. Vier van de vijf honden en twee van de drie katten ouder dan drie jaar kampen met gebitsproblemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben zoals het verlies van tanden, tandvleesontstekingen en zelfs ontstekingen in belangrijke organen.

Tandplak
In de meeste gevallen is tandplak de boosdoener bij gebitsproblemen. Tandplak verandert in de bek in slechts 24 uur in tandsteen. Hierdoor kunnen honden en katten last krijgen van tandvleesontstekingen waarvan ze hinder ondervinden bij het eten. Het is daarom aan te raden eens te letten op hoe je hond of kat eet. Op een andere manier of moeizaam eten kan namelijk op gebitsproblemen wijzen en moet er actie worden ondernomen om erger te voorkomen.

Gebitsverzorging
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en daarom is belangrijk het gebit van je hond of kat goed en regelmatig te verzorging. Tandenpoetsen met speciale tandenborstel en tandpasta is een goede manier, maar niet elke hond en kat staat dit toe. Voor die gevallen zijn er diverse vloeistoffen, gels en poeders – zoals Teddy’s Pride Oral Car – verkrijgbaar die je over het voer kunt verdelen waarna deze in de bek van het dier hun werk doen. Ook is er speciale voeding verkrijgbaar die een reinigende werking op het gebit heeft. Ook speciale snacks, kauwstrips en speeltjes – zoals de Kong Dental – kunnen  helpen het gebit van hond en kat op eenvoudige wijze te verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *