Katten FIP ziekte: diagnose en behandeling

By | Styczeń 26, 2015

Katten FIP ziekte: diagnose en behandeling

Een ziekte met FIP vaak moeilijk te identificeren bij een kat, vooral als het droge vorm zonder vochtretentie. Als de kat scratch ziekte werd gediagnosticeerd, is er weinig hoop voor het zieke dier.

Die Katzenkrankheit FIP kann über Bluttests und Entnahme von Flüssigkeit aus der Bauchhöhle diagnostiziert werden – Bild: Shutterstock / VP Photo Studio

Als FIP ziekte meestal breed interpreteerbaar symptomen zoals koorts begint, gebrek aan eetlust en kortademigheid, een nauwkeurige diagnose van de dierenarts moeilijk. Er is geen specifieke bloedtest die kunnen worden getest met de duidelijk op de kattenkrabziekte. Tests voor antilichamen tegen de dierenarts kan hij niet bepalen of de kat is het dragen van een onschuldige vorm van coronavirussen op zichzelf of is besmet met de gevaarlijke, FIP-veroorzakend vorm ook.

Moeilijk te diagnosticeren: FIP bij katten

Vooral de droge vorm van FIP is zeer moeilijk te diagnosticeren omdat de vochtretentie ontbrekende thoracale en abdominale die de vochtige variant van kattenkrabziekte. Door het nemen en analyseren van vocht uit de lichaamsholten van de kat kan van de dierenarts , maar de natte vorm van FIP worden bepaald met de relatieve veiligheid.

Daartoe de zogenaamde „Rivalta-sample” uitgevoerd: is een daling van de geëxtraheerde vloeistof gegoten in een reageerbuis met gedistilleerd water en een druppel ijsazijn. Lost de druppels vloeistof monster tot en zinkt naar de bodem, kan worden gediagnosticeerd met relatieve waarschijnlijkheid FIP. Een negatief resultaat van FIP met grote zekerheid.

Ook antilichamen tegen de FIP-veroorzakend coronavirussen of hoger Globulingehalt kan worden gedetecteerd in het bloed van de kat op een bloedmonster – beide ook tekenen van infectie met een ernstige ziekte.

Behandeling voor FIP: geen behandeling mogelijk

De diagnose is een goed voorteken voor de getroffen kat niet goed, want tot nu toe geen behandeling voor deze infectie bekend is. Standvastig FIP diagnose kan worden aangenomen dat de ziekte zal resulteren in de loop van enkele weken dood. Om het zieke dier onnodig lijden te besparen, moet worden beschouwd in dit geval euthanasie.