Kan toch besmet met hondsdolheid katten in Duitsland te worden?

By | Styczeń 26, 2015

Kan toch besmet met hondsdolheid katten in Duitsland te worden?

De besmetting met hondsdolheid bij katten wordt gedaan via het speeksel van zieke dieren in het wild – maar gelukkig is het risico van besmetting in Duitsland is op dit moment erg laag. Vergeet niet: Veiligheid voor alles. Honden en free-roaming katten moet daarom uit voorzorg ingeënt tegen de ziekte.

In Deutschland ist die Gefahr einer Ansteckung mit Tollwut  sehr gering – Bild: Shutterstock / goran cakmazovic

Hondsdolheid kunnen mensen en dieren infecteren – het risico van besmetting binnen Europa voornamelijk door vossen en vleermuizen in direct contact:

Zoals dieren besmet met hondsdolheid geworden

De rabies virus wordt overgedragen door het speeksel van besmette dieren. Vossen, vleermuizen, dassen en wasbeer, maar ook bijvoorbeeld met de wilde dieren zijn honden en free-roaming katten kunnen tegenkomen, niet alleen op het platteland. Als ze gewond raken de bestrijding van een hapje of een kras en krijgt dan speeksel in de wond, de ziekte neemt haar loop.

De ziekteverwekkers verspreiden langs zenuwbanen en af te stemmen op het meer en meer schade aan zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen geven de tijd na de verschrikkelijke en dodelijke afloop hondsdolheid symptomen worden veroorzaakt. De incubatietijd hangt af van waar de beet en gemiddeld enkele weken.

Hondsdolheid gevallen in Duitsland: Gelukkig, slechts zeer zelden

In Duitsland is de hondsdolheid gevallen zijn te wijten aan vaccin-aas die zijn ontworpen voor een tijdje, maar heel zelden. Terwijl het aantal gevallen van rabiës in Duitsland al was gedaald tot 13 per 2003, de laatste 2006 waren er meldingen – een infectie in dit land is dus zeer onwaarschijnlijk, maar moet worden geëlimineerd met een schot toch.

In veel andere landen het risico van besmetting met de ziekte is nog steeds – in sommige Europese landen zich de afgelopen jaren bijvoorbeeld hondsdolheid door illegaal ingevoerde honden en katten. Daarom Gelieve ook informeren voordat u uw huisdier mee op vakantie daar over de bestaande hondsdolheid risico en regelmatig vernieuwen tijdens de vaccinatie voor uw huisdier dierenarts.