Hyperthyreoïdie in Cats: Symptomen

By | januari 26, 2015

Hyperthyreoïdie in Cats: Symptomen

Een niet-herkende hyperthyreoïdie bij katten kan leiden tot ernstige orgaanschade. Om de symptomen van de ziekte in de tijd te herkennen is daarom bijzonder belangrijk. Zoek uit op welke indicatie je nodig hebt om uit te kijken.

Bei Symptomen für eine Schilddrüsenüberfunktion bei Katzen sollte der Tierarzt aufgesucht werden — Bild: Shutterstock / Annmarie Young

Hyperthyreoïdie bij katten, ook wel hyperthyreoïdie, kan meestal op een goedaardige knobbel in de schildklier getraceerd. Deze neemt dan de verdeling van bepaalde hormonen die een cruciale rol spelen bij de stofwisselingsprocessen: ze versnellen de stofwisseling, waardoor de typische symptomen van hyperthyroïdie bij katten.

Gewichtsverlies ondanks toegenomen eetlust

Omdat uw hond reageert meer energie, zijn eetlust toeneemt. Op dezelfde manier kunt u meestal vinden een significante toename van de hoeveelheid ontlasting dat uw favoriet in zijn nest verlaat. In deze fase van de ziekte getroffen katten lijken eerst nog wakker en naar buiten gezond.

Dat verandert wanneer uitgedrukt ander symptoom in het ziekteproces: Ondanks de toegenomen honger uw kat vriend verliest gewicht de bij deze dierziekte lijdt. Onbehandelde hyperthyreoïdie bij katten tot een volledig verlies van gewicht.

Herkennen andere symptomen

In het verloop van de ziekte kan zijn navenant meer symptomen van de ziekte te erkennen dat duidelijk maken dat uw huis kat ernstig ziek is. Dus er wordt verhoogd tot maag- en darmproblemen met braken en diarree. Zowel de hartslag en ademhaling aanzienlijk verhoogd, hetgeen enerzijds leidt tot hyperactiviteit kan zich manifesteren anderzijds in agressiviteit.

Extern, kan de hyperthyreoïdie bij katten door middel van een onverzorgd uiterlijk te herkennen: De vacht is dof en shaggy, de klauwen te lang omdat ze te snel groeien. Naarmate de ziekte voortschrijdt, duidelijker zijn ook symptomen zoals veranderingen in gedrag.

Hyperthyreoïdie bij katten kan fataal zijn

Je zou nu al lang gezien een dierenarts om de behandeling voor de hyperthyroïdie bij katten zoeken. Anders is, is de ziekte fataal zijn voor uw geliefde huisdier. Overigens kan de symptomen in zeldzame gevallen ook het tegendeel neerslaan, als een andere ziekte is aanwezig: Katten zijn moe en dan laten eetlust. Dergelijke symptomen de diagnose van hyperthyroïdie bij katten zich dierenartsen nog moeilijker.