Hondenziekte bij honden: Oorzaken en symptomen

By | Styczeń 27, 2015

Hondenziekte bij honden: Oorzaken en symptomen

Hondenziekte bij honden is een gevaarlijke aandoening die fataal kan zijn. Gelukkig, ze is nu nog maar zelden, want meestal viervoeters al gevaccineerd zijn als puppy’s tegen.

Staupe bei Hunden: Die Symptome sind für Jungtiere besonders gefährlich — Bild: Shutterstock / Zeljko Radojko

Hondenziekte virus kan niet alleen honden, maar ook vossen, fretten, wezels, wasberen, wolven en enkele andere dieren besmetten. De volgende oorzaken leiden tot infectie met de ziekte.

Hondenziekte bij honden: Oorzaken van de ziekte

Hondenziekte bij honden wordt overgedragen van dier tot dier, zodat zieke dieren moet onder strikte hygiënische omstandigheden gehouden worden, en uit de buurt van andere honden. Het virus infectie via speeksel, nasale secreties, uitwerpselen en urine, en sinds de ziekteverwekker kan enkele dagen overleven in de lucht, zelfs op hondenmanden en speelgoed van een besmet dier heeft gedaan.

Na infectie, het virus verspreidt zich snel in het lichaam van het dier. Hij gaat door de keel en bronchiale lymfklieren in het beenmerg, lymfoïde weefsel, slijmvliezen en zenuwweefsel. De symptomen verschillen naargelang welk gebied wordt aangetast, en kunnen samen of op hetzelfde moment.

Symptomen van hondenziekte bij honden

Hondenziekte is heel moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen kunnen heel verschillend reageren. Afhankelijk verdediging en leeftijd van de hond, de ziekte verschillende gewichten. Het meest getroffen dieren zijn sterk verzwakt en hebben een hoge koorts.

Als luchtwegen zwaar geteisterd, voer hoesten up, ademhalingsproblemen, purulente neusuitvloeiing en eventueel conjunctivitis. Verlies van eetlust, braken en diarree kunnen ook komen. Slecht het is als het zenuwstelsel wordt aangetast, want dan kan het leiden tot beschadiging van de oogzenuw en het ruggenmerg. Gevaarlijke symptomen zoals toevallen en verlamming wijzen op een infectie van het zenuwstelsel.

In gevallen van vermoedelijke hondenziekte moet u een dierenarts te raadplegen.