Hartworm bij katten

By | Grudzień 11, 2011

hartworm-kat-150x150Hartwormen worden vaak geassocieerd met honden, maar kunnen ook voor katten fatale gevolgen hebben.

De ziekte wordt veroorzaakt door Dirofilaria immitis, een soort nematode (rondworm). Een tussengastheer is nodig om de nematoden te laten volgroeien. Deze worden als microfilariae – een onvolwassen hartwormen (voor het eerste larvale stadium – opgenomen in de bloedbaan van een gastheer.

De hartworm heeft ongeveer twee weken nodig om de eerste drie larvale stadia door te komen, waarna ze kunnen worden doorgegeven aan een secundaire vatbare gastheer. Eenmaal doorgegeven, maken de hartwormen de overige larvale stadia door en zijn ze na ongeveer zes maanden geslachtsrijp. Als beide nematodegeslachten aanwezig zijn in een bloedbaan, kunnen ze weer nieuwe onvolwassen hartwormen voortbrengen, maar dat is bij katten niet gebruikelijk.

Bij honden leidt de aanwezigheid van onvolgroeide hartwormen tot een stijging van de lichaamstemperatuur. Dit gebeurt met name na het eten en ‘s avonds laat. In de bloedbaan hebben onvolgroeide hartwormen een levensduur van ongeveer drie jaar.

Bij katten worden microfilariae echter zelden of nooit gedetecteerd. Katten zijn eigenlijk niet de natuurlijke gastheer voor de parasiet. Katten zijn een resistente, maar vatbare gastheer en de parasiet kan komen vast te zitten op ongewone plaatsen als het centrale zenuwstelsel of andere lichaamsholten.

Meer algemeen houden volwassen hartwormen zich op in de rechter longslagerader en rechter kamer van het hart. Meestal wordt de doorbloeding hierdoor niet ernstig belemmert. Hoewel hartwormen ernstige problemen kunnen veroorzaken, kan het jaren duren voordat de symptomen zich aandienen. Hartwormen worden niet zo vaak gediagnosticeerd bij katten als bij honden, deels omdat de symptomen van hartwormen bij katten vaak lijken op astma of andere ademhalingsproblemen.

Aangezien katten over het algemeen geen symptomen vertonen en er geen directe behandeling voor de ziekte bij katten is, kan deze onverwachts fataal zijn.

Omdat het lastig is de aanwezigheid van een hartworm bij katten te diagnosticeren en de ziekte niet te genezen is, is preventie essentieel. Er zijn orale middelen voor katten die preventief werken tegen hartwormen en waarvan sommige ook andere parasieten kunnen bestrijden, zoals rondwormen, haakwormen, zweepwormen, vlooien en oormijt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *