Gingivitis bij katten: Oorzaken

By | januari 26, 2015

Gingivitis bij katten: Oorzaken

Gebitsproblemen, een zwak immuunsysteem en diverse kattenziekten: Een gingivitis bij katten kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende triggers we willen beschrijven in de volgende.

Eine Zahnfleischentzündung kann ganz verschiedene Ursachen haben – Bild: Shutterstock / Marina Onokhina

De gingivitis is niet alleen onaangenaam ziekte voor katten. Je kan ook chronisch zijn, verspreid naar andere delen van het lichaam, of in verband met complicaties, zoals het verlies van tanden. De meest voorkomende oorzaken van de ziekte omvatten bacteriële infecties veroorzaakt door tandheelkundige problemen.

Tandplak en tandsteen als oorzaken van gingivitis

Tandsteen, tandplak en andere tandheelkundige problemen komen vaak voor bij katten – vooral voor indoor katten, de enige natvoer krijgen zodat voedsel met weinig slijtage op de tanden. Na het eten verbranden van het vormen van een voering worden opgeslagen op hun tanden en zodoende bevorderen de kolonisatie van bacteriën die het tandvlees aantasten en ontsteking veroorzaken.

Deze infecties moet niet worden onderschat, want ze kan verspreiden door het hele lichaam en leiden tot ontstekingen in andere plaatsen. Katteneigenaren moeten daarom zet zo veel nadruk op de tandheelkundige verzorging van uw kat en de dierenarts kan regelmatig tijdens de routine-onderzoeken ook de tanden.

Andere mogelijke oorzaken van gingivitis

Bovendien kan bevorderen tandvleesaandoeningen tandziekten zoals wortel- ontsteking of abces. Vaak wordt de ziekte wordt ook geassocieerd met virale infecties, bijvoorbeeld door het herpesvirus. Orale letsel, vergiftiging of tumoren kan ontsteking van het tandvlees.

In veel gevallen verschillende oorzaken samenkomen, maar speelt meeste algemeen een zwak immuunsysteem speelt een rol bij de pathogenese van de ziekte, dus beïnvloedt vaak de infectie ouderen chronisch zieke katten lijden, bijvoorbeeld in de FIV kattenkrabziekte.