Feline: Symptomen en verloop van de ziekte

By | Styczeń 26, 2015

Feline: Symptomen en verloop van de ziekte

Feline is een zeer besmettelijke en gevaarlijke kattenkrabziekte, die wordt veroorzaakt door een infectie met feline leukemie virus (FeLV). Na de uitbraak is ongeneeslijk en eindigt helaas fataal.

Katzenleukose: Tierheimkatzen und Freigänger sind besonders gefährdet — Bild: Shutterstock /  Annette Shaff

Feline wordt overgedragen van kat tot kat. De kans op besmetting is vooral groot voor dieren die niet zijn gevaccineerd en frequent contact met andere katten. In het asiel katten, Freigängern of katten die afkomstig zijn van de kweker, een passende vaccinatie daarom mag niet worden gemist. Hoe de symptomen van de ziekte herkennen:

Symptomen van Feline

Feline gaat – zoals zo vele ziektes bij katten – geassocieerd met symptomen die niet altijd duidelijk zijn. Meest roeren voort door de sterk verzwakt immuunsysteem van de kat. Het zieke dier lijkt moe, lusteloos en is vatbaar voor verkoudheid en meer ernstige ziekten zoals niesziekte en kattenziekte.

Anorexia, kan kortademigheid, indigestie en frequente koorts worden toegevoegd als de symptomen. Door hun bloedarmoede aangetaste dieren bleke slijmvliezen, plotseling gewicht te verliezen en hebben vaak gingivitis. Je wonden zullen niet genezen en ze kunnen tumoren krijgen.

Diagnose door de dierenarts

Feline niet daadwerkelijk uitbreekt bij elke besmette kat. Sommige dieren hebben een sterk immuunsysteem zodat zij de pathogeen zelf kan verslaan. Daarom is de dierenarts elke paar weken moeten herhaaldelijk uitvoeren van een bloedtest, omdat het alleen kan brengen zekerheid of een dier ziek is.

Zolang de verwekker van de ziekte kan worden gedetecteerd in het bloed, zieke dieren zijn natuurlijk nog besmettelijk voor andere katten, zelfs als ze niet ziek. Als er meerdere katten leven in een huishouden dat altijd alle dieren moeten daarom worden getest op verdenking katachtige.

Geschiedenis van de Feline

Helaas, is het al te laat is voor een behandeling, wanneer de symptomen van de ziekte zich hebben voorgedaan en de kat heeft niet versloeg de ziekteverwekker zelf. Een middel tegen het virus niet bestaat. Toch een dierenarts helpen om de symptomen te verlichten teneinde de levensduur van de kat verlengen.

Bij het uitbreken van de ziekte getroffen dieren worden steeds zwakker met de tijd en door de verminderde afweer gevaarlijke ziekten die dodelijk kan zijn worden geleverd. Als de kat scratch ziekte al in een vergevorderd stadium ontdekt, zal de dierenarts waarschijnlijk aanbevelen dat inslapen het dier.