Eerste hulp voor katten: Wat te doen met verwondingen aan de ogen?

By | januari 26, 2015

Eerste hulp voor katten: Wat te doen met verwondingen aan de ogen?

Oogletsels kan fataal zijn voor katten als ze niet worden behandeld tijd van de dierenarts. In het ergste geval uw kat vriend verliest zijn gezichtsvermogen. Daarom moet u weten wat te doen in geval van nood. Eerste hulp maatregelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een betere kans op herstel.

Erste Hilfe bei Katzen: Was tun bei Augenverletzungen? – Foto: Shutterstock / BHamms

Oogletsels met vreemde voorwerpen

Als u een vreemd lichaam te ontdekken in het oog van uw kat, moet u zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Of is het slechts een klein deel van de plant of iets groters – een dergelijk letsel moet zijn vakkundig verzorgd. Maar tot dat gebeurt, kunt u uw kat te helpen zelf.

Als het een kleine, beweegbare vreemde lichamen buiten het oog, kunt u proberen uit te spoelen deze met behulp van een elektrolyt oplossing. Niet pincet, als gevolg van de defensieve bewegingen van het dier u zou kunnen verwonden het oog nog. Als er een voorwerp direct ingebracht in het oog, trek het uit onder alle omstandigheden. In het ergste geval kun je net zo open oog. Plafond in plaats van de geblesseerde oog met een steriel gaasje en zet hem vast met een pleister op zijn hoofd. Indien mogelijk, plaats uw kat rond een halskraag, dus je kunt geen krassen je ogen op de weg naar de dierenarts.

Ontstekingen van het oog of van het omringende weefsel

Oogletsels veroorzaakt door ontsteking uiting in waterige of slijmafscheiding, die in het geval van een bacteriële infectie kan ook purulent zijn. Meestal is het bindvlies rood gekleurd is, en uw kat loenst vaak samen of krabben met zijn poot op. Een plotselinge lichtgevoeligheid of verwerpen aaien op het hoofd kan een teken zijn van een oog infectie. Reinig de ooghoek van uw kat vriend twee tot drie keer per dag met een schone doek. Vind een voorzorgsmaatregel, ook een dierenarts, die een zalf om het ongemak te verlichten kan voorschrijven.