Bijensteek bij katten: EHBO

By | Styczeń 26, 2015

Bijensteek bij katten: EHBO

In de zomer kan het snel leiden tot een bijensteek bij katten – vooral als je een outdoor kat. Als uw kat vriend van bijen, wespen en Co werd betrapt, kunnen deze eerste hulp maatregelen nuttig zijn.

Wespen- und Bienenstiche bei Katzen sollten vor allem schnell gekühlt werden – Bild: Shutterstock / Andriy Solovyov

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke insecten uw kat vriend gestoken. Een bijensteek bij katten moet anders worden behandeld dan steken van wespen. De angel van de bij blijft namelijk inclusief blaasje stak door zijn weerhaakjes in de huid van het dier gegraveerd. Wespen, echter gebruik maken van hun angel alleen om het slachtoffer te verdoven.

Bijensteek bij katten: Verwijder steek

Als uw kat een steek heeft een honingbij, verwijder de angel zo snel mogelijk uit je lichaam, want anders zou hij doorgaan met vergif te schrijven. Dit gaat het beste met een pincet. U moet houden kalmeren uw kat vriend, natuurlijk, dus je hoeft geen pijn met het gereedschap of eventueel verder te duwen de angel in de wond.

Als u vermoedt dat een allergische reactie bij uw huisdier, zou je beter opschieten met hem naar de dierenarts. Eventueel een tegengif moet worden geïnjecteerd. Symptomen van een allergische shock na een bijensteek bij katten kan over lusteloosheid, tuimelen of koorts zijn. In het ergste geval uw kat vriend zelfs bewusteloos raken.

Tips na een insectenbeet

Nadat u de steek hebt verwijderd, moet u de injectieplaats af te koelen. U kunt een vochtige doek of een zak ijs dat je gewikkeld in een handdoek te gebruiken. Zorg ervoor dat de naald verdwijnt zo snel mogelijk.

Gevaarlijk is een bijensteek bij katten toen hij zit in de mond of keel. Heeft uw kat wil de vliegende insecten te eten, bijvoorbeeld, ligt het voor de tijden snel in zijn mond. In dit geval moet u onmiddellijk een arts te raadplegen, omdat de zwelling van de slijmvliezen ademhalingsproblemen kan veroorzaken.