Astma bij katten: Oorzaken en symptomen

By | januari 26, 2015

Astma bij katten: Oorzaken en symptomen

Astma bij katten is relatief vaak voor en kan op elke leeftijd voorkomen. De oorzaak is meestal een allergische reactie. Onder de symptomen hoesten met dyspnoe gehoord door een vernauwing van de bronchiën.

Asthma bei Katzen äußert sich durch Husten und Atemnot — Bild: Shutterstock / Hannes Eichinger

Astma bij katten (ook wel “Feline astma” of “cat astma” genoemd) is een van de meest voorkomende ziekten kat en komt vrij plotseling. De oorzaken zijn niet altijd duidelijk, maar kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het worden hieronder toegelicht.

Astma bij Katten: Oorzaken van luchtwegaandoeningen

Astma bij katten kan acuut of chronisch zijn. Sommige dieren die lijden aan astma, hebben geleden op jonge leeftijd aan een ziekte van de luchtwegen of een genetische aanleg voor luchtwegaandoeningen.

Gemeenschappelijke astma wordt veroorzaakt triggering stof bij katten wanneer ze in contact met eventuele allergie. Mogelijke oorzaken voor de symptomen kan stoffige kattenbakvulling, sigarettenrook, huisstofmijt, pollen, droge verwarmde lucht schoonmaakmiddelen of andere chemische stoffen zijn.

De spieren rond de luchtwegen dan samentrekken en spasmen. Luchtwegen van de kat vernauwen en krijgt ze kortademig. Tegelijkertijd leidt tot de vorming van slijm in de luchtwegen.

Symptomen van astma bij katten

Een astma-aanval plotseling optreedt en kan veranderen met kortademigheid en een milde tot ernstige hoest die langer meegaat dan een normale (meer dan 1 – 2 minuten), manifesteren als symptomen.

Ze beseffen dat hun kat heeft moeite met ademhalen wanneer ze sluiten elkaar gedoken in een gehurkte houding en met de poot op het lichaam, een fluitend geluid bij het ademhalen voelbaar wordt, de mond is wijd open en haar tong, die blauw kunnen draaien produceert.

Een aanval kan minuten, maar soms aanhouden uur en komt bij chronisch astma meestal meerdere keren per maand, vooral in de avond en nacht.

Als de kat heeft ernstige ademnood, is in de war of in paniek, ze moeten onmiddellijk tijdens een aanval dierenarts bezoek. Maar daarnaast, de symptomen moeten zo spoedig mogelijk onderzocht door hoesten nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *