Vaccinatie en preventie van kat tegen FIP

By | Styczeń 26, 2015

Vaccinatie en preventie van kat tegen FIP

Zorgvuldige Preventie is de beste bescherming tegen ernstige ziekte FIP katten. Een vaccin is beschikbaar, maar deze moet jaarlijks worden vernieuwd.

Eine Impfung kann Vorbeugung gegen FIP leisten, bietet aber nicht immer vollständigen Schutz – Bild: Shutterstock / Lubava

De overdracht van FIP gebeurt meestal via de uitwerpselen en speeksel van besmette katten, of door voorwerpen die in contact komen met besmette dieren zijn gekomen. Dienovereenkomstig zorgvuldige hygiëne en isolatie van zieke dieren zijn de beste preventieve maatregelen.

FIP: Grote katten voorraden zijn bijzonder kwetsbaar

Wanneer veel katten leven nauw samen, zoals in dierlijke schuilplaatsen of kattenkwekers, het infectierisico FIP bijzonder hoog. Bijzonder risico zijn buiten katten die veel contact met andere katten. De corona virussen die de infectie kunnen veroorzaken, voor een tijd buiten het lichaam katten overleven, daarom is een infectie ook kommen of bont borstels mogelijk – hier, bijzondere aandacht schenken aan regelmatige reiniging en vervanging. Nauwgezet nest Grooming is ook een effectieve maatregel ter voorkoming, omdat coronavirussen worden uitgescheiden in de ontlasting.

Vaccinatie tegen FIP: Controversieel besproken

Een vaccin voor de preventie van FIP bestaat, maar biedt geen volledige bescherming. De vaccinatie moet ieder jaar bij de dierenarts te worden vernieuwd, anders is het zijn effect verliest. Vaccinatie is alleen handig voor individueel gehouden in de indoor katten die nog nooit contact met de FIP-veroorzakend virussen hebben gehad. Deze dieren kunnen worden beschermd tegen virussen die zijn verzonden bijvoorbeeld via de schoenen meegevoerde kat ontlasting. Voor katten die zijn blootgesteld aan het virus, ook indien dit slechts onschadelijke variant kan geen vaccinaties worden gegarandeerd.